Întrebări frecvente despre mâncarea din rafturile Dryfood

1. Cât de sănătoasă este mâncarea liofilizată?

Liofilizarea este considerată în momentul de față cea mai eficientă metodă de conservare a produselor. În medie, alimentele liofilizate rețin cca 98% din proprietățile nutritive ale produselor proaspete, dar cântăresc cam 20% din greutatea inițială.
Prin tehnologia actuală de liofilizare, alimentele sunt congelate în mediu vidat, iar apa din fibre este eliminată prin sublimare (trecerea din stare solidă direct în stare gazoasă). În funcție de dimensiunea și de tipul produsului, întregul proces durează între 16 și 24 de ore. Alimentele sunt supuse de două ori analizelor de laborator, o dată imediat după ce au fost gătite, apoi la finalul procesului, pentru a se asigura astfel păstrarea proprietăților nutritive ale produselor.

2. Ce termen de valabilitate au produsele voastre?

Producătorii de mâncare liofilizată folosesc metoda de ambalare în atmosferă cu azot, procedeu ce duce la eliminarea oxidării și la creșterea semnificativă a termenului de valabilitate al produselor, fără a afecta în vreun fel prospețimea și aroma alimentelor.
În funcție de procesele de preparare și de ambalare, mâncarea liofilizată poate fi consumată timp de 3-4 ani (plicuri) sau de 15-25 de ani (cutii). Aceasta, chiar dacă sunt depozitate în condiții și la temperaturi variate.

3. Ce brand de mâncare liofilizată mi-ați recomanda?

La Dryfood, colaborăm cu englezii de la European Freeze Dry (cu brandurile Summit to Eat și Fuel Your Preparation), care dețin aproape jumătate din piața europeană de alimente liofilizate, companiile germane Travellunch și LYO Food, și elvețienii de la Trek’n’Eat (parte din grupul Katadyn).
Summit to Eat și Travellunch au caracteristici similare – gust bun, porții mari, raport calitate-preț foarte ok. Practic, diferența o face meniul, cei de la StE optând pentru rețete specifice bucătăriei britanice. Ca plus, Travellunch are porții simple și porții duble.
Fuel Your Preparation – Varianta la cutie a rețetelor Summit to Eat. 8 porții/ cutie, termen de valabilitate 25 de ani.
Lyo Food – Brand premium, ingrediente cu totul naturale. Mâncare câștigătoare a zeci de premii din industria outdoor pentru rețetele delicioase.
Trek’n’Eat – Producător specializat în rețete vegetariene și vegane. Mâncare multă, hipercalorică, la prețuri bune. Ca minus, are destul de mulți aditivi (chiar dacă proveniți din surse naturale). Sunt comercializate și în varianta de plicuri, și de cutii (între 4 și 8 porții/cutie, valabile 15 ani).

4. Care e diferența între mâncarea liofilizată și MRE?

Spre deosebire de mâncarea liofilizată, MRE (meals ready-to-eat) nu necesită adăugarea de apă. Mâncarea are gustul și aspectul unei porții comandate la restaurant, cu bucăți întregi de legume/ carne și sosuri bine închegate.
Fiind destul de grele, produsele MRE sunt potrivite pentru pasionații de yachting sau de ture cu rulota, dar și pentru cei care vor să aibă oricând acasă provizii de mâncare gătită sănătoasă și gustoasă. Sunt optime, de asemenea, pentru turele scurte de munte, când greutatea bagajului nu constituie o problemă. Pentru traseele mai lungi, cea mai indicată rămâne mâncarea liofilizată, a cărei greutate este în medie de 100 grame/ porție.
Avantajele mâncării liofilizate sunt greutatea mult mai mică și termenul de garanție de cca 4 ani, față de 2 ani, în cazul MRE.