(Aproape) tot ce trebuie să știi despre campingul pe timp de iarnă

(Aproape) tot ce trebuie să știi despre campingul pe timp de iarnă

Team Dryfood 9/1/19

Dacă te numeri printre pasionații excursiilor în aer liber, dar până acum te-ai ferit să ieși în natură după ce se lasă frigul, poți fi dat pe spate de frumusețea și liniștea campingului pe timp de iarnă. Potecile libere, lumina cu totul diferită față de restul anului, peisajele pierdute în zăpadă fac ieșirile de iarnă cu totul diferite de cele din restul anului. 
Totuși, sunt motive evidente pentru care cei mai mulți dintre noi preferă să-și petreacă anotimpul rece în confortul casei decât să pornească la drum prin sălbăticie: temperaturile adesea negative, accesul restrâns la apă, înaintarea greoaie... De aceea, pentru a te putea bucura pe de-a-ntregul de trekkingul pe timp de iarnă, am conceput o listă de echipamente de munte pentru iarnă pe care să le ”bifezi” înainte de a pleca în această aventură.

ECHIPAMENTUL DE BAZĂ

- Cort 4 sezoane. Un cort montan ”extrem” vă va feri de vântul aprig de pe creste și de ninsoare.
- Sac de dormit de iarnă. Este bine să vă luați un sac de dormit pentru temperaturi cu circa 10 grade mai scăzute decât cele pe care le anticipați pentru perioada excursiei. 
- Saltele izopren. Deși sunt destul de incommode pentru hiking, sunt esențiale pentru un somn decent, dar și pentru a avea pe ce vă așeza în afara cortului, atunci când vă pregătiți mâncarea sau pur și simplu admirați peisajul.
- Rucsacul de 70 litri +. Dacă vara ne permitem să optăm pentru rucsaci de munte mai mici, pentru o expediție pe timp de iarnă avem nevoie de haine mai multe și mai voluminoase. De asemenea, marea majoritate a cabanelor de munte sunt închise de la mijlocul toamnei până primăvara, deci trebuie să ne asigurăm că avem la noi mâncare pentru întreaga excursie. 
- Lopată pliabilă, pentru îndepărtarea zăpezii din drum sau de pe locul de campare. Se va dovedi de folos și pentru ridicarea unui adăpost de zăpadă, în cazul vânturilor prea puternice, sau pentru a face rost de zăpadă curată, când rămâneți fără apă de băut. 

ECHIPAMENT OPȚIONAL
- Schiuri cross-country sau rachete de zăpadă. Înlesnesc mult deplasarea în condiții de iarnă și pot fi utile la ancorarea cortului pe teren înghețat sau dacă stratul de zăpadă este prea mare - este necesară, însă,  experiența anterioară și o oarecare îndemânare. 


- Crampoane și pioleți. În ciuda aparențelor, nu sunt utile doar pentru alpiniști, ci se pot dovedi foarte folositoare și pentru trekkeri, la urcarea în pantă sau pe teren înghețat.  
- O măturică pentru a scutura de zăpadă hainele și bocancii sau rucsacul. 
- Sac bivuac. Dacă aveți haine pentru condiții foarte aspre și nu vreți să vă îngreunați rucsacul cu un cort, puteți opta, la rigoare, pentru un bivuac. Pe de altă parte, dacă plănuiți să înnoptați în refugii, sacul bivuac este chiar recomandabil. De asemenea, sunt persoane care, pe timp de iarnă, preferă să se izoleze de frig și umiditate dormind într-un bivuac introdus în cort.
- Saci impermeabili. Sunt utili pentru organizarea echipamentului și păstrarea uscată a lucrurilor.

ÎMBRĂCĂMINTE ȘI ÎNCĂLȚĂMINTE

Principiul de bază pentru echiparea de iarnă este îmbrăcarea în straturi – întâi o bluză de corp care să lase pielea să respire (din polyester special sau lână merino), apoi un pulover de lână, de exemplu, și peste un polar și o geacă impermeabilă. Evident, în funcție de temperatură, puteți rămâne doar cu două din aceste straturi. Cum faceți, însă, un popas, trebuie să vă îmbrăcați bine, pentru a nu vă cuprinde frigul – nu este momentul să vă forțați organismul să consume energie pentru a se încălzi la loc.

În plus, e nevoie de o căciulă de lână și mănuși de iarnă care să permită o dexteritate excelentă și de șosete, ideal două perechi: una de piele, care să absoarbă umezeala, și una foarte groasă și comodă. 

în ceea ce privește încălțămintea, este esențial să aveți o pereche de bocanci impermeabili, ideal ”îmbunătățiți” cu o căptușeală detașabilă. Parazăpezile sunt un alt must-have la acest capitol.

ALIMENTAȚIE

O excursie de iarnă impune o alimentație hipercalorică, deci dacă sunteți la regim, e momentul să luați o pauză. Veți avea nevoie de gustări frecvente, bogate în grăsimi și carbohidrați, de la nuci la brânză, ciocolată sau, ideal, batoane energizante. Pe frig, corpul consumă energie nu numai prin activitatea fizică în sine, ci și doar pentru a-și menține temperatura. Este recomandabil să luăm micul dejun și cina lângă cort sau în refugiu. Cât timp suntem însă pe traseul de munte, ar fi bine să evităm orice oprire lungă pentru a lua o masă copioasă (în timpul căreia probabil am îngheța) și să o înlocuim cu mici gustări.
Zilele sunt scurte, iar serile, foarte reci, deci e puțin probabil să aveți dispoziție să vă pregătiți o masă gătită. La fel, dacă în diminețile de vară ne putem pregăti o omletă la butelie, un ceai și chiar o mică salată, iarna prioritățile sunt altele. Probabil cea mai la îndemână soluție este data de mâncărea freeze-dried - mâncare deshidratată prin procesul de liofilizare care păstrează gustul și proprietățile nutritive ale preparatelor originale. Pentru a te bucura de ea, e suficient să adaugi niște apă caldă (sau, la nevoie, rece). La Dryfood, avem cea mai mare varietate de astfel de mâncăruri pentru camping, fie că e vorba de feluri principale, variante de mic-dejun sau supe.

HIDRATARE
Chiar dacă e frig și senzația de sete nu e atât de pregnantă ca vara, activitatea fizică epuizantă și aerul uscat fac ca hidratarea să fie esențială într-o drumeție de iarnă.
Dacă temperaturile coboară sub 0 grade, este important să vă țineți apa într-un termos sau un recipient bine izolat, pentru a preveni înghețul. La fel, utilizarea unui furtun de hidratare va fi posibilă doar dacă optați pentru o variantă mai scumpă, bine izolată. Dacă plănuiți să nu aduceți apă de acasă, ci să topiți zăpadă, trebuie să aveți în vedere o cantitate mai mare de combustibil pentru arzător (minim 250 de ml de persoană/zi). Dacă aveți totuși la îndemână niște apă, este o idee bună să puneți puțină în vasul în care topiți zăpada înainte de a o pune la încălzit, altfel va avea gust de ars. Ca sfat, e mai eficient să topiți gheață decât zăpadă, și neapărat trebuie s-o aduceți la temperatura de fierbere sau să o treceți printr-un sistem de filtrare a apei – până și cea mai curată zăpadă/ gheață poate conține agenți patogeni.

MICI SFATURI
Alegerea unui loc de campare optim e importantă în orice perioadă a anului, și cu atât mai mult iarna. De pildă, să-ți așezi cortul într-o depresiune sau într-o vale îngustă poate fi neplăcut vara, însă iarna, când acestea devin buzunare de aer rece, se poate dovedi vital. Așadar, trebuie căutate locuri de campare cât mai ferite de vânt, iar dacă nu sunt la îndemână adăposturi naturale, se poate apela la ridicarea rapidă a unui zid de zăpadă. De reținut este că dacă așezăm cortul în pantă, intrarea trebuie poziționată în jos. 
Ca să vă odihniți cât mai bine, trebuie să dormiți cu șosete de lână uscate, căciulă și mânuși. Dacă senzația de frig se menține, puteți introduce în sacul de dormit o sticlă cu apă caldă sau o pernă cu gel cald. Gândiți în avans și, dacă sacul e suficient de lung, puneți-vă la fundul lui și hainele pentru ziua următoare, ca să nu fie un chin când le îmbrăcați. 

Lasă-ne un comentariu:

Durează puțin până la aprobarea comentariului.